Dokken for Bergen og alle i verden
Slik lyder visjonen for den nye bydelen. Skal vi lykkes må bergenserne nå stå skulder til skulder for å sikre at Havforsikringsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Verdenshavsenteret O blir etablert på Dokken. Dette for å skape en levende bydel, beholde og skape arbeidsplasser i Bergensregionen, og ikke minst ta vare på havet.
Søknad sendt for etablering av Verdenshavsenteret O
Akvariet har i nærmere 7 år jobbet for å få etablert Verdenshavsenteret O. Sammen med HI og Fiskeridirektoratet er vi i arealstrategien for bydelen Dokken definert som pionerer. Denne uken har vi sendt søknaden til Bergen kommune om å kjøpe eller feste Bergen Havnelager for en symbolsk sum slik at vi kan etablere Verdenshavsenteret. Et senter som vil ha store positive effekter for bydelen, innbyggerne i Bergen, de akademiske miljøene, næringslivet, havhovedstaden Bergen og havnasjonen Norge.
Samarbeid har reist flere bygg i Bergen inkludert Grieghallen og DNS. Når Akvariet ble bygget på Nordnes på 1950-tallet så var det i tett samarbeid med byen, med Bergen kommune som største økonomiske bidragsyter. Nå skal vi skape noe helt unikt igjen.
Utfordringen med infrastrukturen som er langt på overtid.
Stiftelsen Akvariet i Bergen, Det Nasjonale Akvariet, åpnet i 1960. Den gang Nord-Europas største og mest moderne. Akvariet ble oppført i tilknytning til nytt hovedbygg for Havforskningsinstituttet (HI).
I dag er bygningsmassen 64 år og har betydelige skader på bærende konstruksjoner. Tekniske undersøkelser viser at Akvariets dager på Nordnes er talte. En videre drift av Akvariet på Nordnes når HI flytter til Dokken er ikke realistisk og derfor er det viktig med en rask avklaring om tomt. HI og Fiskeridirektoratet sin etablering som pionerer på Dokken er i god prosess, hvor lokalisering er avklart og reguleringsarbeidet er igangsatt. Vi gjør alt vi kan hver dag for å gi gode opplevelser til våre gjester. Det får vi til, og stiftelsen er utrolig stolt av våre ansatte som kriger med anleggene fra en svunnen tid. Utfordringen er infrastrukturen som er langt på overtid.
Samtidig som Akvariet, slik vi kjenner det, ikke uten videre kan fortsette, er forståelse av havets betydning for menneskeheten og bevissthet om hvordan menneskene påvirker havet viktigere enn noen gang. Derfor skal vi etablere Verdenshavsenteret O. Vi skal være en ledende drivkraft for å sikre Norges rolle som havets hovedsete, med Bergen som havhovedstad.
Internasjonalt samarbeid
Som et ledd i strategien for å utvikle et nytt verdenshavsenter har vi også lagt stor vekt på internasjonalt samarbeid innen forskning og formidling. I 2022 ble vi utpekt av Kunnskapsdepartementet til å representere Norge i FN sitt arbeid for å forstå havet. (UNESCO – IOC). IOC er FN sitt organ for å beskytte havets helse med 150 medlemsland. Vi er representert i to ekspertgrupper. Vervene er svært viktige for Norge, viser anerkjennelse for jobben som er gjort, og underbygger et sterkt økende fokus på forståelse av havet. Verdenshavsenteret skal vekke følelser og skape endring. Etableringen gjøres i et samarbeid med en rekke havaktører i havbyen, herunder akademia, næringsliv, skole og utdanning. Vi har derfor under etablering en rekke samarbeidsprosjekter som skal bidra til å utvikle temaområder og innhold.
Verdenshavsenteret vil være en samlende motor
Byliv og attraktivitet skapes ikke utelukkende ved å bygge boliger, arbeidsplasser og kontorlokaler. Derfor trenger vi felles arenaer, områder og aktiviteter som innbyggerne kan ha glede av. Analyser viser at Verdenshavsenteret vil være en samlende motor og skape et bedre liv for beboerne på Dokken og i Bergen. Dette vil bli en urban storstue og aktivitetsskaper. Vi ønsker at bygget, tomten og sjølinjen skal være tilgjengelig og åpen, hele døgnet, hele året. Verdenshavsenteret vil også spille en viktig rolle i å koble byen sammen. Både med tanke på tilreisende som vil spasere ut til Dokken, men også beboere og ansatte i tilknyttede bydeler som Nordnes, Laksevåg, Møhlenpris og omkringliggende områder.
Vi ønsker heller ikke å rive ned, men å ombruke Bergen Havnelager. Vi vil skape et flaggskip for bærekraftige og sirkulære løsninger. Prosjektet vil bidra til å målsettingene i Bergen kommune sin «Grønn strategi», hvor det fremheves at eksisterende bygg og anlegg skal tas vare på og oppgraderes bærekraftig.
Havnæringene som fremtidige arbeidsplass
Vi skal sammen med våre verdensledende akademiske institusjoner i havbyen skape en formidlingsplattform for kompetansen og forskningen som finnes i Bergen, og som verden kan nyttiggjøre seg av. Analyser viser at Verdenshavsenteret vil bidra til et rikere og renere hav, og store ha gevinster for næringslivet. Gjennom å skape en arena for samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næring vil Verdenshavsenteret bidra til å gjøre utdanning om havet, og havnæringene attraktiv. Dette vil medføre at flere, både nasjonalt og internasjonalt, vil velge havnæringene som sin fremtidige arbeidsplass.
Diskusjonene om utflytting av arbeidsplasser og statlige institusjoner pågår nå for fullt. Et viktig grep for å komme dette i møte er å sikre at Havforsikringsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Verdenshavsenteret O blir etablert på Dokken.
Vi håper bystyret og politikerne ser hvilken fantastisk mulighet vi har for å skape et Verdenshavsenter, slik at vi kan si: Dokken for Bergen og alle i verden.