Havet i endring, en 360 graders reise under vann!

I utstillingen “Havet i endring” dykker vi ned i dypet og slår på lyset under vann. Den nye installasjon vil med imponerende spesialeffekter la deg oppleve en 360 graders reise under vann og vise hvordan havet er i endring, som følge av menneskelig tilstedeværelse og aktivitet.

– Installasjonen er viktig for oss nå, men vel så viktig for hva vi ønsker å være i fremtiden. Den blir en brobygger mellom Akvariet i Bergen og Verdenshavsenteret O, sier Terje Breivik, direktør på Akvariet i Bergen.

 

Roter i en verden vi vet lite om


Havet er stort og dekker 71 prosent av jordens overflate. Under 10 prosent er utforsket. Selv om vi er avhengige av havet for mat, transport og energi, tar vi for dårlige vare på det. Endringene i klima og måten vi behandler havet på, gjør at det er i endring.

Norges havområder er fem ganger større enn vårt landareal. Med en av verdens lengste kystlinjer og verdens lengste kaldtsvannskorallrev – selv lengre enn Great Barrier Reef – har Norge et særlig ansvar for å belyse hvordan menneskelig aktivitet påvirker havet.

– Når vi sier at vi slår på lyset under havoverflaten, er det i en verden hvor vi kanskje har forsket på mellom syv og ti prosent. Dersom det hadde eksistert noe ala en megablekksprut langs norskekysten, ville den ha stukket av lenge før vi kommer i nærheten. Vi roter i en verden vi vet veldig lite om, forklarer Sølve Westli. Han er prosjektleder og designer for den nye installasjonen.

– Problemet med å forklare havet dypere enn 200 meter under vann er at det er beksvart. Menneskelige ekspedisjoner under vann lager lyd og samtidig kan vi kun se ti meter foran oss. Vi kommer inn som et fremmedlegeme med en diger maskin med flombelysning i en verden hvor det er spis eller bli spist, vi ser ikke alt som egentlige er der, fortsetter Westli.

 


 En 360 graders omsluttende reise i havet


Kjernen i installasjonen blir rommet i rommet, et såkalt immersive room hvor du blir omsluttet av havet.

Vi starter i Puddefjorden hvor du får se hvordan det så ut før rydding med båtvrak og annen forsøpling, og deretter hvordan dyrelivet og tang og tare har kommet tilbake etter opprydningen som er blitt gjort.

Videre ut langs kontinentalsokkelen får du se menneskelig tilstedeværelse som vindturbinfundamenter og bunntråling, men også korallrev og alt det vakre som finnes.

Hele produksjonen, som er av ypperste kvalitet, er 100 prosent lokalprodusert her i Bergen.

 

Et viktig aspekt ved rommet er lyden:


– Du vil kanskje ikke tro det, men menneskelig aktivitet lager ofte mer lyd under vann enn over. Skip og båter høres kraftigere og lenger under havoverflaten. I rommet får du oppleve lyden fra Bergen sentrum hørt fra Puddefjorden både over og under vann, og kan selv gjøre sammenligningen, forteller Westli.

Installasjonen avslører livet under vann som aldri før, og lar besøkende se og høre som om de er en del av det. Dette vil gi forståelse og forhåpentligvis skape engasjement og empati for livet og organismene som lever der. En del av Akvariets oppdrag er å gi havkunnskap til verden, og dette er en virtuell førstehåndsopplevelse.

 

Akvariet vil sette fokus på viktige utfordringer blant publikum og næringsliv


Installasjonen har blitt til gjennom samarbeid med blant annet Havforskningsinstituttet, UiB og UiO. Etter den internasjonale havforskningskonferansen under One Ocean Week i fjor har Akvariet løftet frem en hel rekke utfordringer som vi tror vil skape viktige debatter blant publikum, næringsliv og i samfunnet ellers.

Vi håper dessuten installasjonen vil skape muligheter til å snakke om fremtidens næringsliv og oppmuntre til spennende nye ideer, avslutter Terje Breivik.

Lokale samarbeidsparter og bidragsytere i verdensklasse

Denne nye utstillingen viser også hvordan livet i havet lokalt i Puddefjorden er endret av menneskelig påvirkning. Den viser også hvordan prosjektet Renere havn har ryddet opp og at livet kommer tilbake.

Installasjonen er utviklet i samarbeid med Renere Havn Bergen Kommune, forskere ved UIB og HI og økonomiske bidrag fra Agenda Vestland, GC Rieber og Oluf Bjørneseth, Hustru Marie Bjørneseth Født Knudsens Fond Til Bergens Bys Vel og Bergen Kommune klimaetaten.

Utstillingen er produsert lokalt her i Bergen og er den eneste i sitt slag i Norge. Med utviklere i verdensklasse som Rebel Unit og Yngve L. Sætre på lyd.

Storsalen

Flere artikler