Møt Akvariets to skjønninger, oterene Gizmo og Bella!

Akvariets to sjarmtroll, otrene Gizmo og Bella, er en berikelse til Akvariet og våre gjester med sitt vinnene vesen.

Oterdammen

I 2018 åpnet oterdammen på Akvariet i Bergen – Det Nasjonale Akvariet. De to forlatte Europeiske oterungene Gizmo og Bella som ble funnet oppe i Nord og har fått et nytt og godt liv i Akvariets omsorg. Begge to har funnet seg godt tilrette i hjemmet sitt og begge to er veldig sosiale og liker godt at våre gjester kommer opp til de.

– Det er veldig gøy for oss å kunne vise frem et dyr fra norsk fauna som man ser veldig lite til ellers. Med disse to krabatene er Akvariet enda mer norsk.


Stort område

Akvariet har laget et stort område til de to otrene, og etterstrebet å lage et så spennende og autentisk vestnorsk kystlandskap som mulig for de to.

– Det har vært viktig for oss å skape et miljø hvor de har masse variasjon, fine muligheter til å kunne leke, gode redeplasser, mange huler å skjule seg i og mye å undersøke og gnage på. De har to store dammer, med rennende ferskvann og tilgang på saltvann.

 

Egen vannsklie

Dyrepasserne har også laget noe ekstra morsomt til de to otrene.

– Vi har laget en egen vannsklia til de, og den har de tatt i bruk på ulike måter. Sklia kan også brukes som bekk å drikke fra. Vi har også laget fontener som de kan leke med, for otre generelt er nemlig ett av få dyr som kan leke utelukkende for fornøyelsens skyld - uten at det er forbundet med mat. Derfor passer dyrepasserne på å gjøre små og store endringer i dammen med ujevne mellomrom, slik at Gizmo og Bella får nye utfordringer å leke med.

– Gizmo er en tøff liten luring. Han tar ting raskt, men det skorter av og til litt på tålmodigheten. Han elsker utfordringer, og griper dem så fort de kommer. Bella er litt roligere, og har en mer forsiktig og mild personlighet. På samme tid er hun leken og elsker å bade. Det blir aldri en kjedelig dag med Bella – selv om Gizmo av og til kan få litt nok, smiler dyrepasseren.

 

Det kan ryke en finger eller to

De to oterungene er litt uforutsigbare, og tar ikke 5 øre for å bite fra seg, og da kan det ryke en finger og to, om dyrepasserne ikke er på vakt.

- De kan være noen skikkelig rampete rakkerunger, og jeg håper for eksempel ikke at det er noen måker som er dumme nok til å prøve å rappe maten deres. For den kampen vil de tape.

Men selv om otrene har utforskertrang og er flinke til å klatre, er dam-anlegget bygget for å sikre at de ikke skal rømme. Og gjerdene som er satt opp er der like mye for dyrenes del, og for å holde publikum unna dem.
 

FAKTA OTER:

Europeiske otere er semi-akvatiske rovpattedyr i mårfamilien. De lever like mye i vann som på land, og er derfor utstyrt med svømmehud mellom tærne, nesebor som kan lukkes, og en av de tykkeste pelsene i hele dyreriket. En han-oter kan bli opptil 12 kg, mens en hun kan bli ca. 8 kg. Ut ei naturen blir en oter sjelden mer enn 5 år gammel, men otre som lever under menneskelig omsorg kan vokse opp til å bli 12-14 år gamle, hannene av og til enda eldre. I Norge finnes Europeiske otere over hele landet, men flest i kyststrøkene fra Midt-Norge og nordover. De greier seg også fint ved vann og vassdrag i innlandet, og av og til kan man til og med treffe dem høyt til fjells. Anatomien er tilpasset svært våte forhold, så Gizmo og Bella vil nok finne seg godt til rette i Bergen.


Flere artikler