Møt sjøløvene Kim, Amy og Keela
Tre av de mest populære dyrene på Akvariet i Bergen er de herlige sjøløvene Kim, Amy og Keela. Bli kjent med de lekene, sosiale og utrolig smarte dyrene.
Øreseler
Sjøløver tilhører gruppen øreseler. De skiller seg fra ekte seler, som for eksempel steinkobben, ved at de har mye større og sterkere fremloffer.
Dette gjør dem langt mer mobile på land ettersom de faktisk kan gå på loffene sine. Sjøløvene har dessuten eksterne øreflapper, i motsetning til ekte seler som har små åpninger rett inn til det indre øret.
Californiasjøløver
Akvariets tre sjøløver Kim, Amy og Keela er alle californiasjøløver, og tåler godt både kulde og varme. De er ikke så glade i is, og foretrekker derfor å holde seg i vannet på de kaldeste dagene.
Den store dammen deres på Akvariet holder 10 varmegrader hele året og friskt sjøvann pumpes direkte inn fra dypet av Bergensfjorden.
Friskt sjøvann pumpes direkte inn fra dypet av Bergensfjorden.
Sjøløven Keela
Sjøløven Amy
Sjøløven Kim
Ulike typer
Selv om de tre sjøløvene er av samme art, så har de likevel veldig ulike personligheter.
Keela født 16.06.2021
Keela er vår yngste sjøløve og kommer fra Wuppertal Zoo i Tyskland. Der har hun vist at hun er veldig leken med utrolig sjarmerende personlighet. Keela uttales Kela. Ikke Kila. Hun kom til Akvariet i Bergen i november 2022.
Amy født 17.05.2011
Amy er en jente med STOR personlighet. Nysgjerrig, leken, litt rampete og alltid for å lære noe nytt. For Keela er hun den kule storesøsteren som liker seg på sosiale medier. Hun er faktisk superstjerne på TikTok!
Kim født 23.06.2000
Kim har en litt beskjeden personlighet, faktisk ganske sjenert. Hun er også utrolig atletisk og ikke minst klok. Selv om hun altså er litt sjenert, elsker Kim å ha presentasjoner for gjestene våre. Da får hun vist frem alle sider av seg.
Jeg ser på dem som veldig gode kollegaer, forteller sjøpattedyransvarlig på Akvariet, Jannicke Johannessen
Glad i mat
Sjøløver spiser fisk og blekksprut. De er opportunistiske rovdyr som til enhver tid vil spise det de har mest tilgang på der de er. Hoveddietten til Kim, Amy og Keela består av sild, makrell, kolmule og lodde, men de spiser også akkar når muligheten byr seg. Kolmule er et relativt nytt tilskudd i dietten deres, og er en mager og fin fisk.
Mesteparten av treningen skjer i forbindelse med fôring. Når kolmulen er så mager kan vi fôre dyrene mer, som igjen gjør at vi også kan trene de mer. Hvor mye sjøløvene spiser er både individuelt og sesongbetont.
Ulikt kosthold
– Kim spiser gjerne rundt 5 kg fisk hver dag, mens Amy har vært mer nøysom, litt mindre aktiv og har derfor lagt lettere på seg. Hun har tidligere spist 3,5 – 4,5 kg i døgnet, men vi merker at nå som hun har lært flere høyenergiske atferder har hun også fått behov for mer. Keela som ennå er en baby spiser minst.
Om vinteren trenger alle sjøløvene mer mat enn om sommeren da de bruker mer energi på å holde varmen. Siden det er frossen og ikke fersk fisk de fôres med, gir vi de multivitamintilskudd i frokosten hver dag for å sikre at alle næringsbehov blir dekket, forteller Jannicke.
Hvor mye veier sjøløvene?
Dyrepasserne veier sjøløvene hver onsdag, og fôrmengden reguleres etter dyrenes kroppsvekt. Idealvekten til Kim er ca. 86 kg, mens Amy er fremdeles litt liten og bør ikke veie mer enn 75 kg, mens Keela kun er 40 kg.
Dyrepasserne samarbeider tett med veterinærer som også er med på å vurdere dyrenes fysikk. Det er viktig at dyrene har en sunn kroppsvekt og ikke blir for tykk.
– Alle sjøløvene er imidlertid veldig glad i feit fisk som sild og makrell. Amy spiser som regel det hun blir tilbudt, mens Kim er mer kresen og liker for eksempel ikke sei, forklarer Jannicke.
Kim
Tannsjekk på Amy
Lever lenge på Akvariet
Sjøløver lever som regel lenger under menneskelig omsorg enn det de ville gjort i naturen.
– Hos oss har de fast tilgang på mat, de gjennomgår jevnlig veterinærundersøkelser, og de risikerer ikke å bli spist av større predatorer selv om de etter hvert blir eldre og mindre spenstig.
Sjøløver som lever under menneskelig omsorg kan bli hele 30 år gamle, mens de i naturen sjelden blir eldre enn 15 år, forteller Mariel.
Adferdstrening
Det er ikke for å lage sirkus at dyrene trenes til å mestre ulike atferder på Akvariet. Ved å trene sjøløvene flere ganger daglig blir det derimot enklere å utføre undersøkelser og behandle dyrene dersom nødvendig. Å trene dem ved hjelp av positiv forsterkning skaper en nødvendig tillit mellom dyr og trener.
– Vi er helt avhengige av at dyrene kommer til oss frivillig, sånn at vi kan sjekke loffer, munn og andre deler av kroppen uten at det oppleves som ubehagelig for dyret.
All trening skjer altså i sjøløvenes favør, og i tillegg til at de blir aktivisert av treningen, synes de også at det er veldig gøy å lære forskjellige atferder!
Sjøløvene er glad i å leke, og leker også mye med hopp og sprett i naturen. De er glad i fart, og generelt glad i å være i aktivitet. Saltoene de tar her hos oss er også en naturlig atferd, og mye brukt som unnamanøver – forklarer Mariel.
Glad i applaus
Sjøløvene er ekstremt glade i oppmerksomhet, og liker at det skjer noe. De ser ofte etter dyrepasserne, og underholder gjerne publikum i vinduene.
– Vi lærer dem å sette pris på applaus, både fra oss og gjestene våre. Dyrene har opplevd mange positive situasjoner i forbindelse med applaus, og ser på det som en ekstra belønning fra publikum, sier Mariel
Intelligente dyr
Mariel hadde jobbet lenge med dyr før hun begynte som dyrepasser på Akvariet, og hun visste at sjøløvene var smarte. Likevel ble hun imponert.
– Jeg ble litt overrasket over hvor intelligente de faktisk er. De lærer så utrolig fort, noe som gjør at de lett kan komme oss i forkjøpet når vi prøver å lære dem noe nytt. De finner som regel alltid løsninger, og setter stor pris på nye utfordringer. De er veldig løsningsorienterte.
Dyrepasserne
Dyrepasserne må alltid være bevisst på at det er flere forskjellige mennesker som håndterer sjøløvene på jevnlig basis.
– Vi er åtte stykker på sjøløveteamet og sjøløvene differensierer mellom trenerne. Det er derfor viktig at vi hele tiden har en god dialog oss i mellom slik at vi håndterer dyrene så likt som mulig. Jeg trener dyrene ofte og har derfor veldig tydelige kriterier. Dette resulterer gjerne i at dyrene yter det lille ekstra, forklarer Jannicke
Sjøløvenes arbeidsdag er fra 8 - 16. De trenes fem ganger om dagen, og en av treningene er publikumspresentasjoner. Når Jannicke og de andre dyrepasserne går hjem for dagen legger sjøløvene seg og slapper av i noen velfortjente timer. De soler seg i fint vær, eller legger seg inn hvis det regner. Om natten sover de, og da liker de å ligge tett sammen, sosiale som de er.
Du kan møte sjøløvene Keela, Amy og Kim på Akvariet.