Nye Akvariet blir til Verdenshavsenteret
Om få år flytter Akvariet i Bergen fra Nordnes til Dokken. Verdenshavsenteret blir noe helt annet enn det vi kjenner i dag.
Nye Akvariet blir til Verdenshavsenteret
Om få år flytter Akvariet i Bergen fra Nordnes til Dokken. Det nye Akvariet blir da til Verdenshavsenteret, en publikumsmagnet og et klyngemiljø for verdens fremste havnæringer og havforskerer.
Verdenshavsenteret
Verdenshavsenteret blir et av verdens største, mest spektakulære akvarium. Sammen med å inneholde forsknings- og formidlingsfasiliteter, samt kontor- og møteplasser for havindustrien og akademia vil Verdenshavsenteret gjøre Norge og Bergen til den udiskutable havnasjonen og havbyen. Arbeidet med Verdenshavsenteret har alt pågått i flere år, og målet er at byggearbeidet begynner når tomten i Dokken blir ledig i 2028.
Dagens akvarium
Dagens bygg er fra 1960. 65 år med flere millioner sjøvann strømmende gjennom bygget har naturlig medført korrosjon av armeringsjern, med et stort og dyrt behov for vedlikehold. Bygningsmessig og teknisk må noe gjøres i løpet av kort tid for å få ned kostnadane.
– Vi har heller ikke arealer å vokse i på Nordnes, og da det ble klart at vår nærmeste nabo Havforskningsinstituttet skal flytte til Dokken og samlokaliseres med Fiskeridirektoratet, betydde det at de vi i dag deler infrastruktur med forsvinner fra Nordnes. Dette er kostnader vi ikke vil klare å bære alene, så etter en grundig og strukturert prosess ble det klart at vi går for å videreføre Akvariet på ny lokasjon på Dokken sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet, forteller administrerende direktør ved Akvariet i Bergen, Terje Breivik.
– Bergen kommune har flere parallelle prosesser knyttet til utviklingen på Dokken, og vi opplever at vi er hjertet i denne utviklingen, der det er bredt ønske om å ha Akvariet som pionerprosjekt med oppstart sammen med de to andre, sier han.
Nasjonalt prosjekt
Breivik påpeker at Verdenshavsenteret er et nasjonalt prosjekt som vil være med på å befeste Norge som havnasjon og Bergens posisjon som verdens havhovedstad.
– Norge og Bergensregionen har allerede det sterkeste kunnskapsmiljøet, i tillegg til forvaltningen og industrien knyttet til havet. Gjennom å bygge en verdensledende kunnskaps- og innovasjonsinstitusjon i Bergen gir vi et viktig bidrag både til Norge og byen. Alt ligger til rette for et spleiselag der vi sammen vil utgjøre en forskjell for havet og sette Norge og Bergen på havkartet en gang for alle. Hvis Bergen bidrar med tomt, staten dekker byggekostnadane og vi selv sørger for inntekter til å drifte og utvikle Verdenshavsenteret, er vi i mål, sier Breivik. Så enkelt og så viktig for vår felles fremtid.
Skal endre forholdet vårt til havet
Som en del av forprosjektet har Akvariet hatt en grundig gjennomgang av hele sitt DNA.
– Det har vært viktig for oss å finne ut hvor vi står i dag, hva vi vil fremover, hvem vi er til for, hvilket bidrag vi skal gi til samfunnet, hvilke tjenester vi skal levere, og hvor vi står med tanke på kultur, løfter og ambisjoner.
Det som er klart er at Akvariet skal skape verdier for de besøkende, for alle tilknyttede kunnskapsmiljøer, næringslivet, innbyggerne og dyrene som bor her. Misjonen er å endre folks forhold til havet gjennom altoppslukende sanseopplevelser og kunnskapsformidling.
– Hver gang du kommer på besøk skal du ha et annet forhold til havet enn da du kom. Vi har som visjon å gjøre flest mulig til aquaianere i jordklodens tjeneste. Vi skal ta posisjon, og bidra til å befeste og forsterke Norges rolle som havets hovedsete i verden, med Bergen som hovedstad. Verdenshavsenteret skal være en grunn i seg selv for utlendinger til å besøke Norge og Bergen som reisemål, forteller Breivik, og ønsker også at bergensere og vestlendinger skal vokse opp i det nye akvariet og lærer det de trenger å vite om klima og hav nettopp her.
– Vi skal bygge et helt nytt og profesjonelt opplegg rundt dette, sammen med forskere og krefter fra undervisningsinstitusjonene. Vi skal ha en rolle i den nasjonale undervisningen, formidlingen og forskningen, understreker han.
Et helt annerledes akvarium
Hva vil så det nye Akvariet i Verdenshavsenteret inneholde for at de skal kunne nå de høye målene og visjonene?
– Vi skal bygge noe som er helt i verdenstoppen, og jobber nå strategisk med innholdet. Det som er klart er at nye Akvariet kommer til å bli noe helt annet enn slik vi har kjent det de siste 65 årene.
For det første blir det mye større, men innholdet vil også bli lagt opp på en helt ny måte. Vi skal selvsagt ha fisk og dyr, der god plass og dyrevelferd vil stå i høysete. Sammen med digitale løsninger som også gir publikum mulighet til å oppleve de virkelig store dyrene i havet, vil dette bli en unik opplevelse.
– Ved hjelp av moderne og fleksible teknologiske løsninger skal vi skape unike blå opplevelser for alle som kommer på besøk. Det skal være spennende og gøy, og trigge nysgjerrighet og kunnskap. Vi skal fokusere på de fantastiske mulighetene som ligger i havet som ressurs, men også på utfordringene, blant annet knyttet til plast og klimaendringer. Vi ønsker å øke kunnskapen om hav og bærekraften, og har også som mål at nye akvariet i seg selv skal være det mest bærekraftige i verden, forteller Akvarie-sjefen.
Veien videre
Tomten vi ønsker å bygge på i Dokken blir ledig i 2028. Målet er å utlyse en arkitektkonkurranse våren 2025, med byggestart tidlig i -28 og at Verdenshavsenteret står ferdig i 2031.
– Det er det vi jobber for gjennom en finansiering med offentlig-privat samarbeid. Vi håper og tror at den nasjonale delen av finansieringen kommer på plass, og at den er tilstrekkelig for at et nasjonalt megaprosjekt som dette kan løftes. Vi må jobbe godt inn mot Stortinget og regjeringen fremover, men opplever stor positivitet og velvilje. Lokalt næringsliv, kommunen og fylket har allerede bidratt mye med forprosjektmidler, med stor vilje til å bidra til å realisere hovedprosjektet.
Det er bare å begynne å glede seg!