Plastbyen 2024

Vinneren av årest Plastby er kåret

Gratulerer til elever på 6. trinn på Tveit skole som stakk av med seieren med flest stemmer på kunstverket
“De redde sjødyrene i plasthavet”.

 

Dette sa juryen om kunstverket da de ble plukket ut til å være blant de 10 finalistene som kunne stemmer på: 

Et tankevekkende og et litt trist byggverk av axolotl. Utrolig kreativt og synliggjør utfordringene med plast både på land og i sjøen når det havner på feil sted.

Premien er en drømmedag på Akvariet. 

Det ble gitt 7029 (!) stemmer til de 10 finalistene i stemmeperioden. Takk til alle som har engasjert seg i årets Plastby. Nedtellingen til Plastbyen 2025 har startet!  

 

Besøk Plastbyen på Akvariet, utstillingen står til 20. oktober!

Torsdag 26. september åpnet Plastbyen 2024 med stor suksess på Akvariet. Administrerende direktør Terje Breivik ønsket alle velkommen, mens Kenneth Bruvik, juryleder, stod for den offisielle åpningen.
Svæveru’-Koret fra NHH leverte et engasjerende musikalsk innslag før åpningen. Etterpå ble det servert sjokoladekake til stor glede for alle.

Tusen takk til juryen som valgte ut de 10 finalebyggverkene som offentliggjøres 1. oktober. Fra 1. til 13. oktober kunne publikum stemme på sitt favorittbyggverk, og vinneren ble kåret 14. oktober. Premien er en drømmedag på Akvariet. Plastbyen 2024 er en av de beste hittil, mye takket være “sjefsbygger” Kjersti Hjelmeland Brakstad og ikke minst alle små og store om har levert inn flotte kreative byggverk.
 

Takk til årets jury: Anne Christine Knag (Renere Havn, Bergen Kommune), Steinar Kristoffersen (Bergen Sentrum), Kenneth Bruvik (Norges Jeger- og Fiskerforbund), Storm Martinussen Sæle (Fjell Ungdomsskole) og Natalie Hole Stenfeldt (Akvariet).
 

Utstillingen står t.o.m. 20. oktober, du finner den i Storsalen på Akvariet.
 

Husk, hver dag er en ryddedag!

 


Har du fått med deg plastdinosaurusen ANTROPOSAURUS?

Han flyttet inn på Akvariet og blir her til over høstferien.

Fødested:          Metall og kunstverkstedet
Opprinnelse:     Steinerskolen På Skjold Vidergående Trinn
Liker seg best:  På skole sammen med andre ungdommer i mindre grupper som får tett oppfølging i et sosialt felleskap. Er en som liker praktisk tilnærming til fagene gjennom kunst og håndverk, musikk, sang, bevegelse, friluftsliv, kjøkken, helse og livsmestring. 

 

Miljø/kunstprosjekt
Steinerskolen på Skjold, Helsepedagogisk videregående trinn.
Dette er en skole med individuell tilrettelagt opplæring. De ønsker å bidra i arbeidet med å rydde og renske strender for søppel, og de fikk ved hjelp av den ideelle organisasjonen «In the same boat» tilgang til å rydde to strender i Austevoll, i Skrapavika og Nedre Kalve. Samtidig ønsket skolen å vise at man kan gi søppel ny verdi - her som en skulptur til skolens nærområde.

Valget av skulpturen er ikke tilfeldig, da vi ønsket å trekke historiske linjer mellom dinosaur, olje og plast. Elever og lærere har arbeidet med dette prosjektet i 5 uker. Søppelet som er brukt ble sortert og vasket, resten ble levert til gjenvinning. Skulpturen er et pågående prosjekt, og den skal etter ferdigstillelse stå utstilt nedenfor skolen ved Nordåsvannet i Rådal.

Dinosauren skal stå på Akvariet ut uke 41.

KONKURRANSE

1. Ta bilde sammen med Antroposaurus!

2. Tagg steinerskjoldvgt

Tre bilder blir trekt ut i etterkant og vinner gratis inngangsbilletter til Akvariet!

OBS! Denne er ikke et bidrag til Plastbyen


Ikke bare bare å frakte en dinosaur fra Skjold til Nordnes. Bli med på ferden!

Historien bak Plastbyen

Vi på Akvariet ønsker å sette søkelyset på plast i havet-problematikken og vil få oppmerksomhet om dette alvorlige og globale problemet på en underholdende og engasjerende måte. I 2017 så Plastbyen dagens lys for første gang: Et hundretalls byggverk ble bygget av engasjerte barn og voksne. Byggematerialene ble funnet ved strandrydding på strendene rundt Bergen, og byggverkene ble satt sammen til verdens første Plastby på Akvariet – og siden har vi gjentatt utstillingen hvert år. 

Plastbyen er mer enn en utstilling – det er et symbol på handling, samarbeid og håp for fremtidige generasjoner.

Akvariet har også engasjert seg som samarbeidspartner til “Den store strandryddedagen”, blant annet ved å gi ut gratis ryddesett til folk som ønsker å hjelpe til å rydde plast. Dette samarbeidet har fortsatt siden. Kom innom butikken vår, og hent hansker og søppelsekker. 

Hvert år dør 1 million sjøfugler og 100 000 sjødyr

For stadig flere dyr er plast en direkte dødsårsak. Ettersom tiden går, brytes plasten opp i stadig mindre biter, og ender opp som mikroplast. Dette er veldig små, nesten usynlige plastbiter. De er minst like skadelige som den store plasten, og nesten helt umulig å rydde opp når de først er endt opp i havet. Det er funnet mikroplast i blant annet magen, blodet og lunger til mennesker. 

Alene klarer vi ikke å gjøre noe med miljøproblemet plast i havet, men alle kan gjøre litt. Ta med venner, familie, klassen, gruppen eller hvem du vil og leverer ett eller flere bidrag til Plastbyen. Sammen kan vi skape så mye oppmerksomhet som mulig om det store miljøproblemet. 

5 for hvalen

Hva med å slå dette sammen med “5 for hvalen”?

Alt som havner på bakken, havner til slutt i havet. 

Dersom én av fem nordmenn plukker litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen – hver eneste dag!

Del gjerne bilde på Instagram og bruk hashtaggen #5forhvalen. 

Les mer om 5forhvalen her