Den blå regnskogen under vann
Tareskogen - Den blå skogen under vannet!
Synes du tang og tare er litt ekkelt? Da håper vi at utstillingen Den blå skogen skal få deg på andre tanker. Tang og tare er nemlig en kjemperessurs og viktig både for livet i havet og på land.
For oss mennesker kan ulike arter tang og tare egne seg som mat og proteinkilde, det kan også lages alle mulige produkter fra hudkrem til emballasje av disse kule plantene. På utstillingen «Den blå skogen» kan du i tillegg finne ut mer om hvor viktig tang og tare er for livet i havet.
Utstillingen
Temautstillingen “Den blå skogen” er en blanding av vegger spekket med formidling og fun facts om livet i tareskogen og akvarier der ekte tang og tare kan studeres.
- Du finner den i Labyrinten, gangen mot kinosalen og i Rotunden.
Grilling?
Vet du at tang kan brukes til grillmaten!?
I utstillingen den blå skogen kan du lære mer om flere av de vanligste tang og tarsortene og hvor du finner de og hvordan bruke de til matlaging.
Blæretang
Fucus vesiculosus
Blæretang tilhører brunalgene og er en av de vanligste tangartene langs hele kysten av Norge.
UTBREDELSE
Blæretang er utbredt og meget vanlig i fjæren langs hele norskekysten, fra ytterst på kysten og helt innerst i fjordene.
FANGST
Høstes vilt i Norge. Sesongen varer hele året. Blærene er av best kvalitet på våren.
Ilustrasjon: Kjell Magnus Norderhaug
TILBEREDELSE
Kan kokes, stekes og friteres. Passer godt i supper og salater, gjerne til fisk. Tørket blæretang spises som snacks. Flyteblærene regnes som den mest smakfulle delen av tangen. De ytterste skuddene samt de knudrete formeringsknoppene er best egnet som mat, men hele planten kan brukes til kraft eller til damping av fisk.
Ingenting er som å vasse gjennom tang. Eller?
Det kan være litt skummelt når man bader, men tang og tare er utrolig viktig for livet i havet! - Tang og tare er nemlig like viktig for CO2 fangst som regnskogen på land!
I flere havområder legges enorme felt med tang og tare øde. Tareskogen er utsatt for både fiske med trål og av naturen selv – blant annet av en stor oppblomstring av kråkeboller som beiter på taren. Dette er en trussel vi MÅ ta på alvor, og gjennom utstillingen skal vi prøve å forklare hvorfor. I utstillingen kan du også finne mye informasjon om bruksområdene for tang og tare.
Utstillingen er laget i samarbeid med HI ved Arne Duinker og Kjell Magnus Norderhaug.