Tidligere ForskerFredager

I plasthavet

Kenneth Bruvik, miljøforkjemper i Framtidshavet, forteller om statusen på plast i havet, hva som gjøres og hva som kan gjøres. Han fotalte om sin tur til India og alt det flotte som gjøres der for å bekjempe plast i havet. 

Ønsker du å se mer om temaet? Se Plasthavet på nrk.no

Foreleser: Kenneth Bruvik

Forelesningen ble gjennomført som Havetime i One Ocean Week  17. april kl. 09.30-10.30

Fremmede marine arter i havet

Se videoen og lær om fremmede marine arter i havet. Foreleser arbeider med spredningsveier, risikovurdering og kartlegging av fremmede marine arter. Fremmede arter er arter som har forflyttet seg lenger enn de kan klare uten hjelp av mennesker. Kan du tenke deg hva en dørstokkart er, før du ser forelesningen?

Foreleser: Vivian Husa fra Havforskningsinstituttet

Forelesningen ble gjennomført fredag 8. mars kl. 09.30-10.30

Det usynlige livet i havet

Dette er et spennende og informativt foredrag om plankton og hva som gjør de så viktige! «De er flere enn oss, viktigere enn oss og sterkere enn oss!». Vigaranterer at du lærer noe nytt!

Foreleser: Johanna Myrseth Aarflot fra Havforskningsinstituttet

Forelesningen ble gjennomført fredag 2. februar kl. 09.30-10.30

Universitetet i Bergen som koordinator av nasjonalt og internasjonalt arbeidet med bærekraftsmål 14.

Professor, fiskeribiologi, faggruppeleder fiskeri- og marinbiologi, Katja Enberg holdt dette spennende og interessante foredraget. Foredraget handler om FNs bærekraftsmål og livet i havet. Hva innebærer bærekraftsmål 14 Livet i havet og hvordan kan vi nå dette målet? 

 

Foreleser: Katja Enberg (Universitetet i Bergen)

 

Forelesningen ble gjennomført fredag 10. november kl. 09.30-10.30

Store Lungegården ryddes og reddes. Hva er her i dag og hva kan leve her i fremtiden? 

 


Les mer om prosjektet her

Forelesere: Anne Knag (Renere havn) og Saron Berhe (Boats)

Forelesning ble gjennomført fredag 20. oktober 2023 kl. 09.30-10.30

Overvåking av havet fra satellitt

Daglig foretar satellitter uunnværlige observasjoner av havets tilstand og endringer i overflaten.  Målingene brukes til å bestemme «været til sjøs» i form av havstrømmer, bølger, vind, temperatur og sjøis. Videre registrerer satellittene globale og regionale havnivå endringer, de avdekker forurensning, kartlegger det marine miljø og brukes til å studere klimavariasjoner og langsiktige endringer som følge av global oppvarming. Alt i alt utgjør satellitt målingene derfor en svært viktig komponent inn mot bærekrafts målene til FN og havtiåret som vi nå er inne i for perioden 2020-2030. 

Foreleser: Johnny Johannessen 

Forelesning ble gjennomført fredag 3. februar 2023 kl. 09.30-10.30

Et hav av muligheter og utfordringer for en forskerassistent ombord på Statsråd Lehmkuhl

Masterstudent Andrea Christine Opshaug fortalte om hennes seilas med Statsraad Lehmkuhl i fire måneder. Hun fortalte om reisen fra Chile til stillehavsøyen Palau. Turen var et eventyr, men hun møtte også på en del utfordringer, både forskningsmessig og som student. På turen opplevde hun oppturer, nedturer, nye vennskap, spennende kulturer, nydelig natur og et enormt læringsutbytte hun ønsker å formidle fra den utrolige turen. 

Foreleser: Andrea Christine Opshaug

Forelesning ble gjennomført fredag 13. januar 2023 kl. 09.30-10.30

 

Ting som driver i havet

Lars Robert Hole jobber Meteorologisk institutt og forteller om tingene som påvirker at det som drifter rundt i havet. Hvorfor er det viktig å melde været?​
 

Forelesning ble gjennomført fredag 2. desember 2022 kl. 09.30-10.30

Telemetri

Forelesningen handler om telemetri. Det er hvordan forskere merker og følger atferden til forskjellige fiskeslag for å se hvordan de blir påvirket av menneskelig aktivitet spesielt her i Vestland. Fisk som blir merket her er for eksempel leppefisk, laks, sjøørret, pigghå og verdens nest størtse hai, brugden. Mye merking og forsking foregår her i byfjorden, og da spesielt i Store Lungegårdsvann.

Foreleser: Knut Wiik Vollset

Forelesning ble gjennomført fredag 11. november 2022 kl. 09.30-10.30

 

Plast i havet

Forsker og mikrobiolog Gunhild Bødtker forteller om plast i havet. Hva er problemet, konsekvensene og løsningene. Hun forteller også om noen undersøkelser og forsøk hun har utført. 

Foreleser: Gunhild Bødtker

 

Forelesning ble gjennomført fredag 7. oktober 2022 kl. 09.30-10.30

 

Dyreplankton 

Hør på Emilie H. Veride sitt foredrag  “små dyr, store dyr, svømmende medisterpølser og klima”.  Du får vite om viktigheten av disse organismene. Hvilken rolle har dyreplankton i næringskjeden? Er de nødvendige?

Foreleser: Emilie Hernes Vereide

 

Forelesning ble gjennomført fredag 2. september 2022 kl. 09.30-10.30

Bærekraftige fiskemetoder

Maria Tenningen fra Havforskningsinstitutet har doktorgrad i fiskeribiologi og forvaltning. Hvor mye av fisken vi fanger brukes og hva er konsekvense om vi fanger mer enn vi trenger?

Foreleser: Maria Tenningen
 

Forelesning ble gjennomført fredag 5. mai 2022 kl. 09.30-10.30

 

 

Tekniske utfordringer gjorde at vi ikke fikk laget video for denne forelsningen...

Elverestaurering – mer liv og tryggere vassdrag?

Forsker Ulrich Pulg forteller om hvordan fiskene bruker elvene og hva de trenger for å leve her. Hva er utfordringene til elvevassdrag, hvorfor er det viktig og ta vare på disse og hvordan kan vi gjøre det? 

Foreleser: Ulrich Pulg

Forelesningen ble gjennomført fredag 1. april 2022 kl. 09.30-10.30

CO2-utslipp og havets rolle i å ta opp CO2

 

Forsker Meike Becker forteller om havets rolle i å ta opp co2 fra atmosfæren. Hvor mye CO2 vil havet ta opp i fremtidien? Hvilken effekt vil høyere temperatuerer ha? For å kunne forstå og overvåke effekten til forskjellige tiltak som skal redusere utslippene våre må vi først froståhvordan havet tar opp CO2 og fordeler det.

Foreleser: Meike Becker


Forelesningen ble gjennomført fredag 11. mars 2022 kl. 09.30-10.30  

Havstrømmenes hemmeligheter - på jakt etter Golfstrømmen

Kikki Kleiven tar oss med på jakt etter Golfstrømmen. Hvordan fungerer dette fjernvarmeanlegget? Har du hørt om “Badegakk-forskningen”? Et uhell har bidratt til at vi kan forske på havstrømmene. Dette og mye mer, kan du få vite dersom du hører på denne forelesningen.  

Foreleser: Kikki Kleiven

Forelesningen ble gjennomført fredag 18. februar 2022 kl. 09.30-10.30

Klimatisk forårsaket migrering og dilemmaene når dyr og alger dukker opp på nye steder

 

Hvor er det arter trives, og hvorfor? Hva kan fører til at arter forsvinner eller dukker opp nye steder? Klima, andre miljøendringer eller menneskelig aktivitet? Foreleser: Gro van der Meeren

Forelesningen ble gjennomført fredag 4. februar 2022 kl. 09.30-10.30


Når fjordarmer møter havet og ferskvann møter saltvann

Foredraget handler om havstrømmene og saltholdigheten i havet. Hva betyr det at temperaturen endrer seg på grunn av menneskelig aktivitet med tanke på klimaendringer? 

Foreleser: Mari S. Myksvoll 


Forelesningen ble gjennomført fredag 12. november 2022 kl. 09.30-10.30

Mikrober og mikroplast – engelsk forelesning

Foredraget handlet om mikrober og hvordan de oppstår. Hva er de og hvor finnes de? Hvor viktige er de for alt levende liv på jorden? Handler også om mikroplast og hvordan det oppstår, hvor det finnes, og hvordan det påvirker mikrobene.

Foreleser: Stefan Thiele 


Forelesningen ble gjennomført fredag 1. oktober 2022 kl. 09.30-10.30

 

Det var i havet det begynte

Jorda vår er ca. 4.5 milliarder år gammel, men det har ikke vært liv her like lenge. Livet på planeten oppsto i havet for omtrent 3.5 milliarder år siden, og det tok lang tid før noen arter klarte å overleve over vann. Siden dette har det oppstått et enormt mangfold av planter, dyr og andre arter på jorda. Men hva vil det si at noe er levende, og hva skal til for at liv kan oppstå?

Foreleser: Lars M. Korslund

Forelesningen ble gjennomført fredag 3. september 2022 kl. 10-11.