Bleka (Salmo salar)
Bleka har vært en viktig lokal ressurser i flere århundrer, og skiller seg tydelig fra andre fisk.
I begynnelsen av 1900-tallet var det kjent at det fantes en spesiell fisk i Byglandsfjorden i Setesdalen. Den hadde vært en viktig lokal ressurs i århundrer, skilte seg tydelig fra andre fisk, og var fra gammelt av gitt navnet bleke. Bleka har vært i Byglandsfjorden siden istiden. Laksen overlevde den store endringen ved å tilpasse seg og gjennomføre hele livssyklusen i ferskvann. Det gjør bleka til en helt spesiell laksebestand med høy verneverdi både i nasjonal og internasjonal sammenheng.
Bleka er en unik stamme av atlantisk laks som lever hele livet i ferskvann. Den bruker Byglandsfjorden som sitt hav hvor den jakter på små krepsdyr og vokser til 25-30 cm lengde og er ca. 200g før den gyter. Bleka er en langstrakt og elegant laks med et spesielt prikkmønster. Den skiller seg fra ørreten i byglandsfjorden ved at den er mer langstrakt, har færre og større prikker, og har ofte 1-3 markerte svarte prikker på gjellelokket.
Ved undersøkelser av gytemoden bleke er det oppdaget en spesiell rød rand på enden av halefinnen. Vi kjenner ikke til andre laksestammer som har et slikt karakteristisk fargemønster.
FAKTA OM ARTEN
Utbredelse: Byglandsfjorden og har vært der siden istiden, dvs. i ca 9000 år.
Diett: Små krepsedyr (plankton)
Levested: Den lever hele livet i ferskvann.
Vernestatus: Nær utryddelse på slutten av 1960-tallet, men takket være en redningsaksjon bleka reddet. I redningsaksjonen ble det fanget 8 hunnfisk og 8 hannfisk som dannet grunnlaget for at bleka kunne produseres i fiskeanlegget på Bygland. Bleke ble årlig satt ut i Byglandsfjorden fra 1979. Det gjøres ennå tiltak for å få tilbake bleka som en selvproduserende og høstbar bestand.